Vliegtuig teruggevonden dat sinds 1911 vastgevroren zat op Antarctica
Archieffoto Mawson´s Huts Foundation Foto: ap
SYDNEY - Australische poolreizigers hebben op de Zuidpool het wrak van een vliegtuig ontdekt dat al sinds 1911 in het ijs vastzit. Het toestel was een van de eerste vliegtuigen ter wereld.

Het gaat om een toestel van de Britse constructeur Vickers, gebouwd acht jaar na de eerste vlucht van de broers en luchtvaartpioniers Wright. De Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson nam het mee naar Antarctica in 1911.

Het vliegtuigje was al eens gecrasht tijdens een testvlucht in Australië en was daarbij fors beschadigd geraakt. Toch stond Douglas Mawson erop om ermee naar de Zuidpool te gaan. Hij wilde het ter plaatse gebruiken om zijn sleeën mee te trekken.

Mawson rustte het toestel uit met een soort ski's en een speciaal roer op de staart van het vliegtuigje. Hij liet het achter op Antarctica.

Het toestel was voor het laatst gezien in 1975. Toen was het al volledig omgeven door ijs. Onderzoekers hebben sindsdien verschillende zoekacties ondernomen om het vliegtuigje terug te vinden. Dankzij uitzonderlijk laag water en door het smelten van het ijs hebben drie Australische poolreizigers het nu bij toeval gevonden.

Het is de bedoeling om het wrak uit te graven en naar Australië te brengen in de loop van januari.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in