In Frankrijk werden tijdens oudejaarsnacht ondanks verhoogd politietoezicht 1.137 wagens in brand gestoken. Dat blijkt uit cijfers van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux. Vorig jaar waren dat er nog iets meer, toen gingen 1.147 auto’s in vlammen op.

In Parijs en de drie omliggende departementen is de daling van het aantal in brand gestoken voertuigen 'opvallender dan op nationaal vlak'.

Het aantal arrestaties van mensen die zich bezondigden aan criminele of vandalenstreken is meer dan verdubbeld: er werden dit jaar 549 mensen opgepakt tegenover 288 vorig jaar. Eerder liet de minister van Binnenlandse Zaken al weten dat er zich in de nacht van oud naar nieuw geen enkel groot incident had voorgedaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had over het hele land 45.000 politiemensen ingezet om eventuele grote incidenten te voorkomen. In Parijs alleen al werden 8.000 agenten opgeroepen. Bij de ordediensten 'vielen er 16 gewonden te betreuren', maar er 'werd geen enkele schade toegebracht aan openbare infrastructuur en privé-eigendommen', zegt nog het ministerie.

De socialistische oppositie is niet te spreken over de balans van de voorbije nacht. Ondanks de ingezette middelen en het verhoogde toezicht 'werden er slechts tien wagens minder in brand gestoken (dan vorig jaar, nvdr). Een bijzonder onrustwekkende vaststelling', luidt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in