De Pakistaanse Taliban hebben vrijdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in Afghanistan die aan zeven medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA het leven heeft gekost. Het was een vergeldingsactie voor een Amerikaanse raketaanval, zei een woordvoerder.

Het was vrijwel onmogelijkheid de juistheid van de claim te verifiëren. De Pakistaanse Taliban claimen zelden verantwoordelijkheid voor acties in Afghanistan. CIA-woordvoerder George Little zei dat er nog veel onbekend is over de aanslag, maar waarschuwde dat ’de vastbeslotenheid van de CIA om agressieve terreurbestrijdingsoperaties uit te voeren groter is dan ooit’.

De aanslag op de CIA-post in Camp Chapman in de oostelijke Afghaanse provincie Khost werd uitgevoerd door een zelfmoordenaar. Volgens twee voormalige Amerikaanse regeringsmedewerkers was de man op de basis uitgenodigd en niet gefouilleerd. De man deed zich voor als informant en was nog niet eerder in het kamp geweest, zei een van de zegslieden.

Vanuit het kamp werden CIA-operaties geleid en gecoördineerd, zeggen voormalige CIA-medewerkers. Onder de zeven doden was degene die de leiding had over deze operaties. Bij de aanslag vielen ook zes gewonden. Het was een van de zwaarste aanslagen die de CIA ooit moest verduren.

Qari Hussain, een commandant van de Pakistaanse Taliban, zei dat een ’CIA-agent’ contact met de leiders van de Pakistaanse Taliban had opgenomen. Hij was door de Amerikaanse geheime dienst getraind om militanten aan te vallen, maar gaf aan dat hij bereid was dubbel spel te spelen. "Het was hun eigen man, die in zijn opzet slaagde", zei Hussain vrijdag tegen een AP-verslaggever in Zuid-Waziristan.

Hussain zei dat de Pakistaanse Taliban al langer zonnen op een manier om de CIA-aanvallen op schuilplaatsen van Al-Qaedaleiders en andere militanten aan de Pakistaanse kant van de grens te dwarsbomen. De Verenigde Staten hebben de afgelopen anderhalf jaar met onbemande, radiografisch bestuurde vliegtuigjes tientallen raketaanvallen uitgevoerd. Bij een daarvan, in augustus, werd de Pakistaanse Talibanleider Baitullah Mehsud gedood.

De Afghaanse Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid liet eerder weten dat de aanslag op het CIA-kamp was uitgevoerd door een officier van het Afghaanse Nationale Leger.

De Pakistaanse en Afghaanse Taliban zijn verwante, maar aparte opstandelingenbewegingen. De Afghaanse Taliban willen de westerse troepen uit Afghanistan verjagen en de door de VS gesteunde regering in Kabul ten val brengen, terwijl de Pakistaanse Taliban er voornamelijk op uit zijn de met Washington verbonden regering in Islamabad omver te werpen. Beide militante bewegingen bestaan voornamelijk uit Pathanen, een volk dat aan weerszijden van de Pakistaans-Afghaanse grens woont en waarvan de leden zich gemakkelijk van de ene naar de andere kant verplaatsen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in