Anderlecht blijft steken op gelijkspel
Anderlecht heeft nu ook problemen in de UEFA Cup. Het kon gisteren niet winnen van Rapid, ondanks een vroeg doelpunt van verloren zoon Serhat. Zijn sterke terugkeer is het enige goede nieuws van paars-wit, dat over twee weken een aartsmoeilijke avond wacht in het Gerhard-Hanappi-Stadion.
Serhat Akin scoorde na tien minuten en in het begin van de tweede helft kende Anderlecht tien sterke minuten. Paars-wit wankelde naar het einde en Hofmann draaide een terechte 1-1 op het bord. Anderlecht kan allesbehalve gerust zijn voor de wedstrijd over twee weken. Met een uitdoelpunt in de tas, een fanatieke Rapid-aanhang en het vertrouwen op basis van de tweede helft zullen de Oostenrijkers er fel in geloven. Rapid Wien verloor het voorbije weekend nog met 1-5 verloren in de eigen competitie. Daar is de crisissfeer weg, in het Vanden Stock-stadion is die weer wat feller geworden. De wedstrijd tegen RC Genk van zondag dient zich als heel belangrijk aan.

Boussoufa op de bank

Het was gisteren wel even wennen voor Sporting Anderlecht. De voorbije vier jaar in de Champions League was elke Europese avond een voetbalhoogmis. Voor elke wedstrijd was elk zitje tot het laatste bezet. Gisteren waren er slechts 15.000 toeschouwers in het Vanden Stock-stadion, dat is nog minder dan voor een doodgewone competitiewedstrijd. Maar niet alleen de bezetting in het stadion zorgde ervoor dat je wist dat Anderlecht dit seizoen in de UEFA Cup speelt.

Het tempo lag een pak lager. Tegenstander Rapid Wien is een dreumes in vergelijking met Inter Milaan, Bayern München, Chelsea, Liverpool en andere AC Milans die de voorbije jaren in het Vanden Stock-stadion te gast waren. Frank Vercauteren had weer voor een verrassing gezorgd. Serhat verving Boussoufa. De Man heeft het blijkbaar verkorven bij de Anderlecht-trainer want bij afwezigheid van Juhasz en Von Schlebrügge werd Deschacht weer centrale verdediger. Van Damme stond linksachter.

Bilic op de paal

De opening van Anderlecht was zwak. Er was nog geen minuut gespeeld toen Hofmann door de paarswitte defensie wandelde. Zitka kwam gepast tussen op zijn voorzet. De Weense Traditionsverein had in de beginfase doorlopend het balbezit maar het was Anderlecht dat scoorde. Hassan bracht voor en Serhat Akin trapte in twee tijden binnen (1-0).

De Turkse verloren zoon was in de eerste helft samen met Deschacht de beste speler bij Anderlecht. Hij legde de bal op het hoofd van Mbo Mpenza maar die kopte over. Anderlecht domineerde steriel maar schrok wel op toen Bilic, na balverlies van Biglia, hard op doel trapte. Zitka was geklopt maar de paal bracht redding.

De thuisploeg was beter maar niet indrukwekkend. Alleen Mbo Mpenza (kopbal over) en Hassan (schot naast) konden voor de rust nog dreigen. Van de kant van Rapid was het nog minder: geen dreiging meer.

Hassan stuurt

Na de kampwisseling schoot Anderlecht veel snediger uit de startblokken. Hassan teisterde al meteen twee keer de vuisten van Payer. De Egyptenaar, naar eigen zeggen een devoot volger van de ramadan, had nog wat dadels uit zijn broekzak getoverd want bij hem vertrok elke aanval. Hij bereikte Serhat maar die schoot overhaast voorlangs.

Net in deze sterke periode van Anderlecht kreeg Rapid Wenen kansen. Bilic stuitte op Zitka. Van Damme verslikte zich in de bal en Tonhofer trachtte Bilic te bereiken. De Kroaat had maar binnen te tikken maar Wasilewski stak er zijn voet tussen. Anderlecht viel zwaar terug en begon nog te bibberen. Boskovic trapte een vrije trap op het hoofd van Tokic die op twee meter van het doel naast kopte. Van Damme ontsnapte aan rood toen hij een elleboogje plaatste.

Uiteindelijk zorgde het vrijschopdoelpunt van Hofmann voor gerechtigheid op het scorebord. Weer kon Anderlecht in Europa niet winnen. Dat is nu al meer dan twee jaar geleden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig