Floyd Landis is door het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) voor twee jaar geschorst. Dat meldt het agentschap AP. De Amerikaan moet ook zijn Tourzege van 2006 inleveren.
Die gaat nu naar de Spanjaard Oscar Pereiro Sio. Landis was door de Tourdirectie wel al geschrapt van de lijst met winnaars toen het nieuws over zijn positieve plas bekendraakte.

Floyd Landis reageerde erg ontgoocheld op het nieuws dat hij voor twee jaar wordt geschorst na zijn positieve plas tijdens de Tour van 2006.

"Dit is een kaakslag voor alle sporters en wielrenners", zegt de 31-jarige renner in een communiqué. "Het feit dat het Amerikaanse arbitragehof het Amerikaanse antidopingagentschap gelijk geeft zonder dat die ook maar de eenvoudigste feiten in deze zaak heeft kunnen bewijzen, toont aan dat het systeem helemaal fout zit. Ik ben onschuldig en dat hebben we ook bewezen."

Volgens Landis' advocaat staat het nog niet vast of ze naar het Internationaal Sporttribunaal in Lausanne trekken. "We zijn het rapport nog aan het analyseren", zegt Pearl Piatt.

Oscar Pereiro Sio

Oscar Pereiro daarentegen gaf aan opgelucht en bevrijd te zijn door de uitspraak."

"Ik heb het nog niet officieel gehoord", reageerde Pereiro. "Ik verwachtte pas nieuws op zaterdag. Het is zeer bevrijdend voor mij. Iedereen in de wielerwereld heeft dit verhaal gevolgd, iedereen weet ervan, en iedereen wou dat dit zo snel mogelijk uitgeklaard werd."

Opgelucht

Tourbaas Christian Prudhomme reageerde opgelucht op het nieuws.

"We hebben hier heel lang, zelfs te lang, opgewacht", zei hij. "Ons standpunt was steeds dat we vertrouwen hadden in het Franse lab van Châtenay-Malabry (dat de analyse uitvoerde, nvdr). Nu staat het klaar en duidelijk vast dat Landis heeft valsgespeeld."

"Voor de Tour was Landis geen eindwinnaar meer sinds het resultaat van de tegenexpertise. De beslissing van de Amerikaanse rechters is een bevestiging van wat wij al wisten. Hij heeft valsgespeeld, nu wordt hij gestraft. Hij heeft gedaan wat hij kon om zich te verdedigen, wat zijn goed recht is. Dat verwijt ik hem niet", aldus Prudhomme.

Op de vraag wie nu de Tour van 2006 heeft gewonnen, zei Prudhomme: "Volgens de reglementen wordt het nummer twee (Oscar Pereiro) op de eerste plaats gezet."

Landis werd betrapt op testosteron na de 17e rit van de Tour 2006. Hij heeft zijn onschuld altijd staande gehouden. Volgens de AAA staat het echter vast dat de verhouding testosteron/epistosteron bij Landis de grenswaarden van het Wereldantidopingagentschap (WADA) duidelijk overschrijdt. Met twee stemmen tegen één legde de AAA Landis een schorsing van twee jaar op. Deze gaat met terugwerkende kracht in vanaf 30 januari 2007 zodat Landis niet in competitie mag treden voor 30 januari 2009.

De 31-jarige Landis kan wel nog naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne trekken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig