Standard virtueel uitgeschakeld
Standard is er niet in geslaagd een gunstige uitgangspositie te verwerven in de eerste ronde van de Uefa Cup. De Luikenaars gingen met 3-0 onderuit bij Zenit St.-Petersburg uit Rusland. De terugwedstrijd wordt op vier oktober gespeeld in Luik.
Met Zenit Sint-Petersburg stond Standard een lastige tegenstander te wachten. De ploeg van Dick Advocaat verkeert in bloedvorm en staat aan de leiding in de Russische competitie. Standard is zelf ook echter in uitstekende doen en voert autoritair de stand aan in de Jupiler League. Voor dit duel konden ze geen beroep doen op hun topschutter Jovanovic. Zo kwamen Mbokani en De Camargo in de spits. Bij de tegenstanders stond onze jonge landgenoot Nicolas Lombaerts in de basis.

Beide ploegen bewezen onmiddellijk hun uitstekende vorm door snel en technisch voetbal op de mat te brengen. Het spel ging goed op en af maar echt grote kansen werden er niet gecreëerd, mede dankzij goed verdedigen langs beide kanten. Even na het half uur leek er dan toch een gaatje te vallen in het Russische blok toen Mbokani een doorbraak forceerde. De Congolees deed echter een dribbel te veel en ging iets te gretig neer in de zestien. De penalty werd (terecht) niet gefloten en in de tegenaanval kreeg Standard het deksel op de neus. Arsjavin maakte er met een knap afstandsschot 1-0 van. De Luikenaars bleven niet bij de pakken zitten en kwamen er voor de rust nog een paar keer goed uit, al bleef het uitkijken voor een snelle counter van Zenit. Bij Preud'homme begonnen de potjes over te koken. De oud-doelman werd door de Spaanse scheidsrechter naar de tribune verwezen.

Standard begon begon vol goede moed aan de tweede helft met een bal van Mbokani die maar net van de lijn kon gekeerd worden. Zenit liet echter niet begaan en na nog wat kansen aan Luikse kant trokken de Russen de wedstrijd stilaan naar zich toe. De wedstrijd werd ook bitsiger met enkele opstootjes en gele kaarten tot gevolg. In de 65e minuut kon Arsjavin met zijn tweede van de avond het Russische overwicht omzetten in een 2-0 voorsprong. Toch gaven de Luikenaars zich niet gewonnen en bleven op karakter aanvallen, zonder resultaat weliswaar. In de 86e minuut was het dan Kim Dong Jin die een einde maakte aan de illusies van Standard en de 3-0 eindstand vastlegde. Een zwaar verdict voor de bezoekers, die zeker in de eerste helft nochtans zeer aardig meevoetbalden. De kwalificatie voor de groepsfase in de terugwedstrijd op 4 oktober wordt nu wel heel moeilijk.