Afghaanse scepsis over bereidheid Taliban tot dialoog
Op de markt van Kaboel wordt de Internationale Dag van de Vrede aangekondigd
BAZARAK - Het zal een langdurig en ingewikkeld proces zijn om vredesbesprekingen met de Taliban te beginnen, omdat buitenlandse jihadisten en de kern van de Afghaanse Talibanstrijders daar niets van willen weten. Dat heeft de stafchef van het Afghaanse leger, generaal Bismillah Khan, donderdag gezegd.
Khan legde de verklaring af nadat de Afghaanse president Hamid Karzai de Taliban woensdag opnieuw had opgeroepen rond de onderhandelingstafel plaats te nemen. Hij wees erop dat gematigde Taliban mogelijk tot onderhandelingen bereid zullen zijn, maar dat er ook facties zijn die onderhandelingen resoluut afwijzen.

Donderdag ontving Khan de Amerikaanse admiraal William Fallon, het hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando. Fallons bezoek aan Afghanistan maakt deel uit van een tiendaagse rondreis door Afghanistan, de Golfstaten en Irak.

President Karzai zei eerder deze maand dat zijn regering bereid is tot onderhandelingen met de Taliban. Een Talibanwoordvoerder reageerde toen positief, maar sindsdien werden van de zijde van de Taliban voorwaarden gesteld die onaanvaardbaar lijken, zoals het vertrek van de buitenlandse troepen uit het land en de invoering van de islamitische wet, de sharia.

24 doden bij gevechten

Bij vuurgevechten tussen rebellen en politietroepen vielen vandaag 24 doden: twintig vermoedelijke opstandelingen en vier agenten. De ISAF-macht, die door de NAVO geleid wordt.

De Verenigde Naties riepen de strijdende partijen op zich vrijdag, de Internationale Dag van de Vrede, van strijd te onthouden. Maar zowel het Afghaanse ministerie van Defensie als de Taliban weigeren een bestand af te kondigen.