Mediamarkt excuseert zich donderdag in een persmededeling bij klanten die ‘gebruikte’ producten hebben gekocht bij de keten. Eerder op de dag deden enkele gedupeerden hun verhaal in het Radio 1-programma Peeters & Pichal en ook VTM berichtte over het opnieuw verkopen van ingeleverde of herstelde producten door Mediamarkt.
Zo vond de koper van een dvd-recorder bij Mediamarkt bij het toestel ook het garantiebewijs van de vorige eigenaar. Een professionele fotograaf merkte op dat er op zijn nieuwe toestel dat hij bij Mediamarkt kocht al honderden foto’s hadden gestaan. Nog een andere klant kocht bij de keten een printer maar al snel bleek dat de inktcassettes al in de printer zaten en er al mee geprint was.

Mediamarkt geeft toe dat het niet altijd grondig heeft nagegaan of de ingeleverde producten al gebruikt werden. ‘Mediamarkt wil zich hiervoor in de eerste plaats verontschuldigen. Het gaat hier om een menselijke fout’, luidt het. De keten zal nagaan hoe dit is kunnen gebeuren en zal extra maatregelen nemen om dit in de toekomst te vermijden.

‘Producten die niet gebruikt zijn, zetten wij inderdaad terug in onze rekken’, aldus Mediamarkt. ‘Voor zover wij weten, mogen wij dit ook doen want het gaat immers over een ongebruikt product’, meent de keten. ‘Klanten die de indruk zouden hebben dat het product dat ze aankochten wel al gebruikt is, kunnen dit uiteraard komen omwisselen.’

Ivo Mechels van consumentenorganisatie Test-Aankoop zei eerder al dat het opnieuw verkopen van ingeleverde of herstelde producten voor nieuw ‘manifest onwettig’ en ‘bedrog’ is.