In het Duitse parlement is het debat over de verlenging van de missie van het Duitse leger in Afghanistan losgebarsten. De regering besloot woensdag om de Duitse ISAF-missie met een jaar te verlengen, een besluit dat waarschijnlijk begin volgende maand ter goedkeuring aan het parlement wordt voorgelegd.
Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier van de SPD zei vandaag dat het een vergissing zou zijn om de Duitse troepen nu naar huis te halen, omdat dat volgens hem alles wat zij de afgelopen zes jaar in Afghanistan hebben opgebouwd op het spel zet.

Bondskanselier Angela Merkels coalitie van haar eigen CDU en de linkse SPD heeft met 446 van de 613 zetels in de Bondsdag een comfortabele meerderheid. Uitgesproken opponenten van de missie, de Groenen en de Linkse Partij, komen samen tot 104 stemmen.

De verlenging van het mandaat voor de Duitse missie is een gecompliceerde kwestie, omdat de regering heeft besloten om het mandaat voor de drieduizend Duitse soldaten te koppelen aan dat voor de inzet van zes verkenningsvliegtuigen. Hoewel er voor de missie van de grondtroepen, die in het relatief rustige noorden van Afghanistan voornamelijk herstelwerkzaamheden verrichten, ruime steun bestaat, is de inzet van zes Tornado-straaljagers een twistpunt, omdat zij volgens velen de missie een uitgesproken militair karakter geven. Het huidige mandaat voor de Duitse ISAF-missie loopt op 13 oktober af.

Voorts geldt een afzonderlijk mandaat voor Duitse commando’s die deel uitmaken van Operation Enduring Freedom, een antiterreuroperatie onder leiding van de Amerikanen. De verwachting is dat het kabinet en het parlement later dit jaar over verlenging van dit mandaat zullen beslissen. Ook binnen de regeringspartij SPD bestaat veel scepsis over dit mandaat.