Dat Northern Rock een krediet kreeg toegekend door de Britse centrale bank, had een tijdje geheim moeten blijven. Dat zegt Mervyn King, gouverneur van de Bank of England.
King deed zijn uitspraken voor de Commissie Financiën van het Britse parlement. Die boog zich vandaag over de problemen bij Northern Rock.

Het was beter geweest als de spaarders bij Northern Rock niet onmiddellijk geweten hadden van de noodingreep en ‘maandag wakker werden bij een grotere en beter gekapitaliseerde bank’, aldus de gouverneur. Hij herinnerde eraan dat dit in de jaren ‘90 mogelijk was, toen de transparantie-eisen strikter waren.

Nu waren de markten al vrijdag op de hoogte en zowel beleggers als klanten sloegen in paniek. Pas maandagavond kalmeerde de situatie toen de Britse overheid had verzekerd dat ze borg zou staan voor alle spaartegoeden bij de bank.

Het aandeel van Northern Rock verloor donderdag trouwens opnieuw terrein op de beurs. Institutionele investeerders verkochten hun belang, met een koersdaling van 19,5 procent in de voormiddag tot gevolg. Ook het feit dat geen andere bank bereid lijkt om Northern Rock over te nemen, is geen goed nieuws.