OSLO - De Verenigde Staten en Frankrijk moeten hun standpunt in het dossier van de Iraanse kernenergie matigen. Dat heeft voormalig VN-wapeninspecteur Hans Blix gezegd tegen het Noorse persagentschap NTB.
'Ik denk dat we voorzichtiger moeten zijn in onze taal, zeker in het geval van de VS en Frankrijk', verklaarde Blix tijdens een bezoek aan Oslo. Hij verwees onder meer naar de uitspraken van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Die zei eerder deze week dat de wereld zich moest 'voorbereiden op het ergste', namelijk 'een oorlog' met Iran. Hij voegde er wel aan toe dat men moest 'onderhandelen tot het einde'.

Washington loofde 'het sérieux van het Franse standpunt'. De VS weigeren om de militaire 'oplossing' om Iran van zijn nucleaire programma te doen afzien, van tafel te halen.

Vrijdag komen de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China) en Duitsland samen om een Amerikaans voorstel te onderzoeken rond het opdrijven van de sancties tegen Iran. Teheran blijft erbij dat zijn nucleaire programma enkel burgerlijke doeleinden heeft.