Tweede ronde voorzittersverkiezingen SP.A begint op 1 oktober
Caroline Gennez en Erik De Bruyn zijn zoals verwacht de twee overgebleven kandidaten voor het voorzitterschap van de SP.A. De eerste ronde van de verkiezingen werd vanmiddag afgesloten.
Vanaf 1 tot 17 oktober kunnen alle leden hun stem op een van beide kandidaten uitbrengen. Enkele dagen later wordt op het vierjaarlijkse administratief congres de opvolger van Johan Vande Lanotte bekendgemaakt.

Alles samen hebben 101 afdelingen een kandidaat-voorzitter voorgedragen, goed voor 33.195 leden. Daarvan hebben 72 afdelingen - 25.719 leden - Gennez naar voren geschoven. De Bruyn kreeg 21 afdelingen en 6.647 leden achter zich. De derde kandidaat, Yves Grouwels, moest het doen met acht afdelingen en 829 leden.

Om het tot kandidaat-voorzitter te kunnen schoppen, moest een kandidaat door minstens 5.000 leden, verspreid over tien afdelingen uit minstens twee verschillende provincies worden voorgedragen. Grouwels, die in 1999 al eens tevergeefs een gooi naar het voorzitterschap deed, voldoet dus niet aan de statutaire voorwaarden.

Na de voordrachten door de lokale afdelingen, is nu de tweede fase aangebroken: die van de rechtstreekse voorzittersverkiezingen. Die gaat in op 1 oktober. Dan krijgen alle partijleden een stembrief in de bus, met daarbij de intentieverklaringen van de kandidaten. In elke provincie zal ook een gespreksavond plaatsvinden waarop Gennez en De Bruyn hun toekomstproject kunnen uitleggen.

De leden kunnen tot 17 oktober om 12 uur hun stem uitbrengen. Vervolgens worden de stembrieven geteld onder toezicht van de voorzitter van de Administratieve Commissie van de partij. Op 21 oktober worden dan bekendgemaakt wie de fakkel van Vande Lanotte overneemt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig