Luis Perez verrast favorieten
De Spanjaard Luis Perez was de beste in de achttiende etappe van de Vuelta. Hij sprong weg uit de groep met de favorieten en hield stand tot aan de finish.
Het ging zoals elke dag in deze Vuelta heel snel. Ondanks het heuvelachtige parcours werd er flink gekoerst. Verschillende renners probeerden weg te rijden, maar het echte vuurwerk kwam pas op de eerste zware beklimming van de dag.

Favorieten in de aanval

Carlos Sastre, vierde in de rangschikking, ging zelf in de aanval. Gouden trui Denis Menchov en Cadel Evans gingen mee. Vladimir Efimkin, de tweede in de rangschikking, kreeg het moeilijk en moest de anderen laten rijden.

Er werd een kopgroep van 12 gevormd met daarbij de favorieten en een Belg: Maxime Monfort. Sastre had drie ploegmaats voorin en de renners van CSC bepaalden het tempo.

Achterin probeerde Caisse d'Epargne, de ploeg van Efimkin, de schade te beperken. De Rus kende echter een slechte dag en verloor snel drie minuten.

Devolder weg

Van Belgisch kampioen Stijn Devolder was toen al lang geen sprake meer. Devolder had eerder aangekondigd dat hij het klassement links zou laten liggen, en hij hield woord. De renner van Discovery Channel nam al vroeg in de rit plaats in de bus.

De kopgroep bleef samen tot op zo'n 14 kilometer van de aankomst. Carlos Sastre zat ondertussen geisoleerd en het tempo zakte. De Spanjaard Luis Perez merkte dat, versnelde en reed weg.

De Spanjaard van het bescheiden Andalucia nam meteen een mooie voorsprong en hield stand. Franco Pellizotti won 41 seconden later de sprint voor de tweede plaats, voor Cadel Evans. Maxime Monfort werd knap negende.

Verschuivingen

Vladimir Efimkin verloor uiteindelijk 2 minuten 46 seconden op de andere favorieten. Hij zakt zo van plaats 2 naar plaats 5. Maxime Monfort is uiteraard de beste Belg. Hij staat voorlopig elfde.

Jurgen Van Goolen, in het begin van de rit nog in de aanval, is zijn bergtrui weer kwijt aan Denis Menchov.

Met Menchov, Evans en Sastre lijkt het podium al zo goed als vast te liggen, tenzij de laatste zware bergrit van vrijdag daar nog verandering in brengt.

De rituitslag

1. Luis Perez
2. Franco Pellizotti op 41"
3. Cadel Evans op 41"
4. Samuel Sanchez op 41"
5. Denis Menchov op 41"
6. Ezequiel Mosquera op 41"
7. Stéphane Goubert op 41"
8. Carlos Sastre op 41"
9. Maxime Monfort op 41"
10. Vladimir Karpets op 41"
11. Igor Anton Hernandez op 47"
12. Hubert Dupont op 1'
13. Daniel Moreno op 3'01"
14. Marcus Ljungqvist op 3'04"
15. Alexandre Usov op 3'07"

De rangschikking

1. Denis Menchov
2. Cadel Evans op 2'27"
3. Carlos Sastre op 3'02"
4. Samuel Sanchez op 4'01"
5. Vladimir Efimkin op 4'27"
6. Ezequiel Mosquera op 4'35"
7. Vladimir Karpets op 6'17"
8. Igor Anton Hernandez op 7'47"
9. Manuel Beltran op 8'00"
10. Carlos Barredo op 8'48"
11. Maxime Monfort op 9'04"

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig