MUNCHEN - Gabriele Pauli gaat de controversiële uitspraken niet uit de weg. De 50-jarige CSU-politica vindt dat een huwelijk geen levenslange verbintenis moet zijn.
'Het huwelijk kan best gelden voor zeven jaar. Nadien kunnen de partners beslissen of hun huwelijk wordt verlengd of niet', aldus Pauli. Met deze opmerkelijke uitspraak schuift Pauli, die zelf twee keer gescheiden en moeder van een dochter is, zichzelf naar voor als kandidaat-voorzitter van de Christlich-Soziale Union (CSU). De conservatieve partij is de zusterpartij van de CDU van kanselier Angela Merkel.

Pauli zorgde eerder al voor ophef in haar partij. Zo verklaarde ze in januari dat het kabinet van CSU-voorzitter Edmund Stoiber haar bespioneerde op zoek naar details over haar privéleven.

Stoiber stapt op 30 september op als voorzitter. De kans dat Pauli hem opvolgt, lijkt uiterst klein, zeker na deze uitspraken over het huwelijk. Haar partijgenoot Horst Seehofer, bondsminister van Landbouw, vindt het alleszins 'een absurd idee, dat indruist tegen het programma van de CSU'. 'We zitten niet in een circus', aldus nog Seehofer, die zelf ook kandidaat-voorzitter is.