Een van de meest gevierde journalisten van de Verenigde Staten, de voormalige televisiepresentator Dan Rather, heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse televisiezender CBS. Hij eist van de zender 49,8 miljoen euro.
De 75-jarige Rather werd in maart 2005 op non-actief gezet, enkele maanden nadat hij in zijn uitzending ‘60 Minutes’ het verleden van Amerikaans president George W. Bush tijdens de Vietnamoorlog had belicht. Bush zou toen als luitenant bij de luchtmacht een voorkeursbehandeling genoten hebben.

De journalist meent dat CBS hem als zondebok gebruikte om de relaties met het Witte Huis niet verder te vertroebelen. Het opzijschuiven van Rather moest ‘het pardon en de gunsten van de regering’ verzekeren, aldus het advocatenkantoor Sonnenschein & Rosenthal. Dat kantoor verdedigt Rather en diende een klacht in bij het Hoger Gerechtshof van de staat New York.

Volgens de klacht had de presentator, met een staat van dienst van 44 jaar, niet ‘genoeg tijd’ om zijn reputatie te redden en de dingen weer op orde te stellen. Rather meent dat de zender een ‘vertekend’ en incompleet rapport aanvroeg, waaruit moest blijken dat de documenten die Rather in zijn uitzending gebruikte, niet authentiek waren.

In maart 2005 werd hij van de leiding van de het programma gehaald en even later mocht Rather ook niet langer het avondjournaal presenteren. CBS en de televisieproductiemaatschappij Viacom hebben daarmee zijn contract geschonden, argumenteren de advocaten.

Als Rather het proces wint, zal hij een groot deel van de som doneren aan organisaties die strijden voor journalistieke onafhankelijkheid.