Boonen past voor WK
Tom Boonen gaat niet mee naar het WK in Stuttgart. Dat weet de Vrt. Boonen ondervindt nog teveel last van een val in de Vuelta. Frederik Willems neem zijn plaats in in de Belgische selectie.
Na een laatste duurtraining gisteren bleek Boonen nog te veel hinder te ondervinden van de blessures die hij in de Ronde van Spanje opliep na een val.

Boonen blesseerde zich aan de rug en aan de knie en vooral die knie blijft hem parten spelen.

Boonen past niet alleen voor het WK, hij zette meteen een punt achter zijn seizoen.

"Dit was een pijnlijke beslissing. Spijtig genoeg kan ik niet de trainingen afwerken die nodig zijn voor het WK", legt de wereldkampioen van 2005 uit. "Ik ben uitermate ontgoocheld dat ik de kleuren van mijn land niet zal kunnen verdedigen in Stuttgart. Ik verkies om mijn plaats af te staan aan iemand die betere garanties biedt dan ik momenteel kan. Spijtig genoeg eindigt mijn seizoen hier. Als ik zou koersen dan riskeer ik de knieblessure te verergeren, en daardoor zou de voorbereiding op volgend seizoen in het gedrang kunnen komen."

Mentale klap

"Tom moest in feite 110 procent fit zijn wou hij een rol van betekenis spelen op het wereldkampioenschap. Bedoeling was dat Boonen tot vandaag in de Vuelta zou blijven en dan verder ging werken naar de titelstrijd toe. Het is echter totaal anders gelopen", zegt Patrick Lefevere van Quick.Step-Innergetic. "Wij zijn nu een week na zijn val en opgave en hij voelt zich niet opperbest. Hij heeft een fysieke maar vooral mentale klap gekregen omdat zijn voorbereiding totaal in het water viel en daarom is zijn beslissing om af te zeggen de enige juiste. Dat hij ook een punt zet achter zijn seizoen is logisch. Het WK zou sowieso zijn laatste wedstrijd van het jaar geweest zijn. Nu dat dit er niet meer aankomt is het definitief gedaan voor Tom wat betreft 2007. Vergeet ook niet dat hij een lang seizoen achter de rug heeft en dat de competitie voor hem al begon in januari."

Frederik Willems

Oost-Vlaming Frederik Willems neemt de plaats over van Tom Boonen in de selectie van bondscoach Carlo Bomans. "Ik vind het natuurlijk jammer voor Tom Boonen dat hij niet kan gaan, maar ik kan niet wegsteken dat ik uitermate blij ben dat ik binnenkort mijn koffers mag pakken. Ik hoopte er eigenlijk niet meer op, temeer de geruchten van de blessure van Tom steeds maar positiever werden. Toch was ik er nog mee bezig en hield ik me al die tijd paraat. Vanaf vandaag kan ik nu echt beginnen toewerken naar dat WK. Ik las nu langere trainingen in en misschien start ik dinsdag wel in de kermiskoers te Vichte om zo nog wat wedstrijdkilometers op te doen. Ik moet dat allemaal nog eens bekijken want mijn selectie overvalt me eigenlijk wat. Het parcours van het WK ken ik niet maar ik ben zeker niet de enige. Thuis heb ik wel heel gedetailleerde grafieken liggen van de omloop en ginds zelf kan ik ook al eens een kijkje nemen. Feit is dat je op een dergelijk lastig parcours toch wel een superdag zal moeten hebben om een vooraanstaande rol te spelen. Ik denk dat Oscar Freire en Paolo Bettini er niet ver naast zullen zijn, maar liefst van al zie ik natuurlijk een landgenoot op het podium met die veelkleurige trui staan", stelde Frederik Willems.

Het WK wielrennen vindt plaats op 30 september in Stuttgart.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig