De Europese Unie heeft Israël gevraagd, terug te komen op zijn beslissing om de Gazastrook tot ‘vijandige entiteit’ uit te roepen. Dat zegt de woordvoerster van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Javier Solana.
Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon had gisteren al gevraagd dat Israël die verklaring introk. Het Israëlisch veiligheidskabinet besliste woensdag om de Gazastrook als ‘vijandige entiteit’ te beschouwen ‘met alle internationale implicaties vandien’. Daarmee werd de deur opengezet voor economische sancties tegen het autonoom Palestijns gebied, dat sinds midden juni onder leiding van de Palestijnse beweging Hamas staat.

Mogelijke sancties zijn het afsluiten van de elektriciteit en brandstofbevoorrading, aldus Israëlische media. De maatregel is een vergelding voor aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza op doelen in het zuiden van de joodse staat.

‘Wij doen nu dezelfde oproep als de secretaris-generaal van de VN opdat Israël terugkomt op deze beslissing’, zegt Cristina Gallach, de woordvoerster van Solana. Ban Ki-moon zei eerder dat de verklaring ‘indruist tegen Israëls verplichtingen tegenover de burgerbevolking wat betreft het internationaal humanitair recht en de Rechten van de Mens’.

‘We zijn bezorgd om de beslissing die de Israëlische regering nam. De basisbehoeften van de Palestijnse bevolking mogen niet vergeten worden’, zegt Gallach. ‘We hebben altijd gezegd dat we de Palestijnen niet in de steek zullen laten en dat we het maximum zullen doen zodat de levensomstandigheden daar niet in het gedrang komen’.

Ook de Britse regering ‘maakt zich zorgen’ over Israëls aankondiging om de bevoorrading aan Gaza te verminderen. Londen houdt de situatie in de gaten, luidt het nog. Frankrijk liet eveneens weten ‘bezorgd’ te zijn.

Jordanië sluit zich hierbij aan en spoorde Israël met hoogdringendheid aan, zijn standpunt te herzien. ‘Deze beslissing is niet bevorderlijk voor de inspanningen die geleverd worden om een gunstige omgeving te creëren voor een zogenaamde vooruitgang in het vredesproces’, vindt de Jordaanse regering. Amman waarschuwde dat Israëls beslissing ‘gevaarlijke repercussies op humanitair vlak kan hebben’.

>b>'Geen andere keuze'

Ondertussen verdedigt Israël zijn standpunt. ‘Ofwel voer je een uitgebreide militaire operatie uit ofwel neem je andere stappen’, stelt Amos Gilad, de politieke chef van het ministerie van Defensie. Volgens Gilad heeft Israël ‘geen andere keuze’ dan Gaza uit te roepen tot een vijandige entiteit.

De Wereldbank luidde dinsdag nog de noodklok over de economische situatie in de Palestijnse Gebieden. Het bruto binnenlands product is er enorm op achteruit gegaan en de Palestijnse economie is steeds meer afhankelijk van buitenlandse hulp. Een derde van de Palestijnen in Gaza leeft in ‘diepe armoede’. Een cijfer dat zou oplopen tot twee derde als er geen voedseluitdeling zou zijn voorzien.

Ongeveer 90 procent van Gaza’s industrie ligt plat door een tekort aan grondstoffen en exportmarkten, wat leidt tot een werkloosheidsgraad van minstens 35 procent. Volgens de Palestijnse president Mahmud Abbas is er jaarlijks minstens 1,2 miljard euro nodig aan donorhulp om de financiële put te dempen.