Op de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro in Rotterdam vandaag zijn maar een beperkt aantal aandeelhouders komen opdagen. Het leek erop dat alle betrokkenen zich hebben verzoend met een overname door het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander.
ABN Amro lijkt zelf ook niet meer te twijfelen aan een overname door het bankentrio. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink zei tegen de aanwezige aandeelhouders (minder dan 5 procent van het totaal) dat het rivaliserende bod van de Britse bank Barclays 'te laag' is. 'We kunnen u niet vragen het verschil met uw portemonnee te dichten', zei Groenink.

Hij maakt zich ook geen zorgen over de financiering van het bod van het trio. Dat de Europese Commissie het consortium een stok tussen de spaken steekt, gelooft hij evenmin.

Volgens Groenink zullen de drie banken die ABN Amro straks inlijven, daardoor sterker worden. 'Zij hebben synergievoordelen geschetst die zeker niet te ambitieus zijn.'

Groenink maakt zich niet ongerust over eventuele extra ontslagen na een overname. 'Na een initieel verlies van arbeidsplaatsen zullen de banken zich richten op een groeistrategie. En ze hebben daar goede redenen voor. Ze zullen ongelooflijk blij zijn met de onderdelen van ABN Amro', aldus de topman.

Toch stelt ABN Amro zich niet officieel achter het bod van het bankentrio. ABN Amro neemt officieel een neutrale houding in.

De toekomst van de bank ligt in de handen van de aandeelhouders, die tot begin oktober de tijd hebben om hun aandelen aan te bieden aan Barclays of het bankentrio. Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander willen ruim 70 miljard euro betalen, 10 miljard euro meer dan de rivaal.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig