Antwerpen is de Vlaamse koploper wat betreft het aantal aangevraagde octrooien. In zijn geheel scoort Vlaanderen iets boven het Europees gemiddelde. De gegevens gelden voor de periode 1990-2004.
Octrooien beschermen uitvindingen tegen namaak en worden meestal door bedrijven en universiteiten aangevraagd. De koppositie van de Antwerpse regio is vooral te danken aan de aanwezigheid van bedrijven als Agfa-Gevaert, Bayer Antwerpen, Alcatel Bell en Xeikon.

Antwerpen wordt gevolgd door Leuven, Gent, Turnhout en Kortrijk. In de Leuvense regio zijn de meeste aanvragen van IMEC, de KULeuven en Raychem/Tyco. In Gent zijn vooral Innogenetics, VIB, Plant Genetic Systems en de universiteit actief. Voor Turnhout spelen Janssen Pharmaceutica, VITO en Nuyts NV de hoofdrol. In Kortrijk zijn Bekaert, Michel van de Wiele en Barco van belang.

Wereldwijd scoort Vlaanderen eerder zwak wat betreft octrooiaanvragen. Dat heeft onder meer financiële redenen, weet minister Fientje Moerman. 'Octrooien aanvragen in Europa is duur. Een octrooi voor 10 jaar in 8 landen laten beschermen kost zo'n 32.000 euro, terwijl je in Japan voor 17.000 euro 20 jaar bescherming krijgt. Bij ons krijg je dus veel minder voor meer geld.'

Het prijskaartje is vooral een hinderpaal voor innovatieve kmo's. De overheid gaf in het verleden al steun bij de aanvraag van een octrooi en breidt dat nu uit.

Kosten voor de octrooiname die binnen de 3 jaar na de opstart van een IWT-project (Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie) worden gemaakt, komen voortaan in aanmerking voor overheidssteun. Het maximum steunbedrag bedraagt 10.000 euro per dossier.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig