Van Rompuy ontvangt Vlamingen en Franstaligen apart
Koninklijk verkenner Herman Van Rompuy (CD&V) ontmoet vanmiddag de Vlaamse oranje-blauwe partijen. Om 16 uur zijn de Franstalige partijen aan de beurt. De gesprekken zullen voornamelijk over het institutionele gaan, zegt zijn woordvoerder.
Ook gisteren praatte de koninklijk verkenner al met de voorzitters van de Franstalige oranje-blauwe partijen, Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH). Vandaag worden ze opnieuw verwacht om 16 uur. Intussen passeren ook hun Vlaamse collega’s, Bart Somers (Open VLD), Jo Vandeurzen (CD&V) en Bart De Wever (N-VA), de revue. Er wordt nog altijd alleen over een staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde gesproken.

Daarmee wordt het tempo van de contacten een beetje opgevoerd, hoewel het niet de eerste keer is dat zowel Vlaamse als Franstalige partijen op dezelfde dag met Van Rompuy rond de tafel zitten. Een Vlaamse bron zegt evenwel niet te geloven in een stroomversnelling. ‘Zeg nooit nooit’, luidt het, ‘maar als de contacten al zouden worden opgedreven, is dat niet het gevolg van resultaten uit de besprekingen’.

Van Rompuys woordvoerder zegt alleszins dat er ‘geen indicaties’ zijn dat de rol van de verkenner zou worden uitgebreid tot die van pre-formateur, zoals gewezen premier Mark Eyskens donderdagmorgen op de RTBF suggereerde. In elk geval is het de koning die daarover moet beslissen. Normaliter gaat Van Rompuy maandag terug bij het staatshoofd langs.