Twee Brusselse jongeren, 21 en 22 jaar oud, hebben gedurende meer dan een jaar verschillende bedrijven opgelicht voor 150.000 euro. Met de naam van bestaande bedrijven plaatsten ze bestellingen die ze betaalden met valse cheques. De twee zijn opgepakt en aangehouden.
Het onderzoek begon in juni 2006 nadat er bij de politie van Brussel Zuid twee klachten waren binnengelopen. De oplichters maakten telkens gebruik van adressen en BTW-nummers van bestaande bedrijven om bestellingen te plaatsen. De leveringen gebeurden in de buurt van het bestaande bedrijf en werden op straat aangenomen door een man die betaalde met cheques die later vals bleken.

Uit het onderzoek bleek ook dat de bestellingen steeds via fax verstuurd werden vanuit telefoonwinkels en dat de oplichters voor elke bestelling een andere bedrijfsnaam en een ander telefoonnummer gebruikten. Ze maakten hoogstens twee maal van dezelfde gegevens gebruik.

De speurders konden dertien valse cheques, negen valse namen en negentien leveringen traceren, wat hen uiteindelijk naar een verdachte leidde. Het ging om een jonge werkloze die er een luxueuze levensstijl op nahield. Na een observatie volgden de speurders de verdachte naar een adres in Sint-Gillis waar een levering moest plaatsvinden. Ter plaatse werden twee jongeren opgepakt. Beiden bekenden de feiten maar deelden zichzelf slechts een beperkte rol toe. Bij huiszoekingen in hun woningen vonden de speurders voldoende elementen die wezen op hun betrokkenheid. De onderzoeksrechter beval hun aanhouding.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig