Er is geen onenigheid tussen de ministers-presidenten van de Franse gemeenschap en het Waalse gewest, Marie Arena (PS) en Rudy Demotte (PS). Dat verklaarde Demotte vandaag in de marge van de opening van het parlementaire jaar in de Franse gemeenschap.
De Waalse regeringsleider had woensdag verklaard dat hij geen heil zag in een groot institutioneel forum. Zijn collega van de Franse gemeenschap had nochtans opgeroepen tot een debat over de toekomst van de Franse gemeenschap.

Demotte zei woensdag op een interpellatie in het Waals parlement dat hij niets voelde voor een institutioneel forum. Hij beschuldigde de MR ervan om het Franse eenheidsfront te verbreken in een poging om de federale crisis te doorbreken. MR-voorzitter Didier Reynders had immers opgeroepen tot een debat over een rationalisering van de Franstalige instellingen. Marie Arena had eveneens opgeroepen om over de toekomst van de Franstalige instellingen na te denken.

‘De twee standpunten zijn complementair. Het eerste is een antwoord op een vraag gesteld bij een puur politiek debat, met als doel de onenigheid in het federaal debat te verdoezelen. We zijn er niet om de steentjes uit de schoenen van oranje-blauw te halen. Het tweede beoogt een debat, dat los staat van de federale agenda en niets te maken heeft met institutionele loodgieterij’, aldus Demotte.

Volgens hem moet dergelijk debat gevoerd worden in het parlement van de Franse gemeenschap, omdat het de link vormt tussen Wallonië en Brussel. Demotte meent wel dat de andere entiteiten bij het debat betrokken moeten worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig