Eyskens ziet Van Rompuy mogelijk als 'pre-formateur'
Ex-premier Mark Eyskens (CD&V) sluit niet uit dat koninklijk verkenner Herman Van Rompuy (CD&V) zal worden ingeschakeld om een regering te vormen. Van Rompuy beëindigt naar alle verwachting in de loop van de komende dagen zijn opdracht, maar mogelijk krijgt hij een mandaat van pre-formateur, zei Eyskens vanmorgen op RTBF.
‘Hij moet (zijn opdracht) afronden, ik veronderstel dat dat eind deze week of ten laatste begin volgende week zal gebeuren. Tenzij hij de pre-formateur van een nieuwe federale regering wordt.’ Dat kan volgens Eyskens als Van Rompuy een oplossing vindt voor Brussel-Halle-Vilvoorde, ‘wat niet helemaal uitgesloten is’. ‘Daarrond kan men een volledig programma uitwerken. Van Rompuy zou op die manier worden wat Jean-Luc Dehaene (CD&V) voor Wilfried Martens (CD&V) was: diegene die de regering vormt.’

Eyskens kwam ook terug op de ongelukkige uitspraken van Yves Leterme (CD&V) in de afgelopen maanden. ‘Premier zijn van een federale regering is een job die erg verschilt van het minister-presidentschap van een gewest’, zegt de gewezen eerste minister.

Handicap

‘Maar, er is een regel in de Belgische politiek dat de functie de man creëert’, voegt Eyskens er aan toe. ‘Ik veronderstel dat indien Leterme premier wordt, hij de premier van alle Belgen zal moeten worden. Maar ik geef toe dat hij met een handicap vertrekt.’

Over de functie van eerste minister, vindt Eyskens dat in dit stadium ‘alles denkbaar is’. Het zou zelfs de Franstalige Didier Reynders kunnen zijn, een ‘extreem intelligente, goed tweetalige man die veel verbeeldingskracht heeft en enigszins begrip kan opbrengen voor de standpunten in Vlaanderen’.

Woensdagavond waarschuwde Reynders nog dat de Vlaamse parlementsleden zich het mes op de keel zetten door de bespreking van de wetsvoorstellen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde te willen doorduwen terwijl de verkenner een compromis tracht te bereiken. Eyskens noemt die uitspraken ‘een beetje excessief’.

Hij herinnert er aan dat het arrest van het Grondwettelijk Hof verplicht een oplossing te vinden. Het Hof heeft niet gezegd dat ‘BHV moet gesplitst worden’, maar ‘in een federale staat is het nogal abnormaal dat mensen die in gewest A wonen kunnen stemmen voor kandidaten uit gewest B. Het is alsof de mensen uit gewest A geen vertrouwen hebben in hun eigen vertegenwoordigers’, vindt Eyskens.

Als mogelijke piste vindt Eyskens dat de faciliteiten kunnen worden verbeterd, maar ook dat men extra garanties voor de Vlamingen in Brussel kan aanbrengen door hun een gegarandeerde schepen in de gemeenten uit de Rand te geven. Hij is er niet tegen gekant dat de Franse gemeenschap de Franstalige scholen in de Rand onder haar hoede neemt. ‘Ik ben een econoom. Wanneer men mij zegt dat de Franstaligen gaan betalen voor hun eigen onderwijs in de Rand, terwijl nu de Vlamingen betalen, dan vind ik dat het overwegen waard’, aldus Eyskens.

Apartheid

Eyskens deed nog een opmerkelijke uitspraak over de verhoudingen tussen Vlamingen en Franstaligen in de Rand: ‘Wat veel Vlamingen de Franstaligen verwijten, is een gebrek aan integratie, dat ze een volledig losstaande gemeenschap willen stichten, een beetje apartheid organiseren’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig