Drop veertig kinderen van acht tot vijftien jaar in een verlaten spookstad en registreer wat er gebeurt. Dat is het uitgangspunt van Kid Nation, een controversiële reality-serie op de Amerikaanse televisiezender CBS. Gisteravond werd de eerste aflevering uitgezonden.
Het programma speelt zich af in 'Bonanza City', een spookstad in de Amerikaanse staat New Mexico. De kinderen moeten het er stellen zonder elektriciteit, stromend water, ouders of leraars. De kinderen moeten op eigen houtje hun dagelijks bestaan in groep organiseren: water pompen, zeulen met emmers, koken, de vaat doen, wc’s schoonmaken.

Het is de bedoeling dat de kids er veertig dagen blijven en zelf hun eigen samenleving opbouwen.

Natuurlijk worden de kinderen niet ècht aan hun lot overgelaten. Er zijn altijd cameramensen aanwezig en er is non-stop medische bijstand. Maar er is ook Jonathan Karsh, de 'gastheer' die de kinderen meehelpt om zich te organiseren.

Om toch voor enige structuur te zorgen zijn er arbeiders, handelaars en een 'upper class'. Een vierkoppige gemeenteraad moet er over waken dat de gemeenschapsregels gerespecteerd worden.

Elk kind kreeg voor de deelname 5.000 dollar (3.700 euro). Bovendien is er op het einde van elke aflevering een ster uit echt goud te winnen. Waarde: 20.000 dollar (14.800 euro).

Kritiek

De kranten zijn alvast niet mals voor het programma. The Boston Globe omschrijft de uitzending als 'genant en irritant'. 'Hoe kunnen we geamuseerd toekijken naar iemands ondergang of lachen met iemands tekortkomingen, wanneer het om een kind gaat?', vraagt de krant zich af.

Het is ook duidelijk dat CBS voor typecasting gaat, voegt The Boston Globe eraan toe. Zo zal Greg, de oudste in het gezelschap waarschijnlijk uitgroeien tot de 'bully' van de bende.

The Washington Post struikelt over de sociale 'klassen' waarin de kinderen worden ingedeeld. 'Dit heeft weinig met sociale structuren te maken, maar is de indoctrinatie van kinderen in een consumentencultuur.'

'In de 'saloon' wordt alleen root beer (een soort limonade, red.) geserveerd. Isn't that cute? Maar de kinderen moeten het kopen met echt geld, dat verdeeld wordt volgens hun voorbepaalde klasse.'

De New York Times gaat niet zover in zijn kritiek maar stelt wel enkele vraagtekens. 'Kid Nation' gaat niet zozeer over de vraag of kinderen van acht jaar zo lang van hun ouders gescheiden mogen worden en lange werkuren moeten presteren.

'De echte vraag is of de zorgvuldig geselecteerde blije gezichtjes echt als kinderen beschouwd kunnen worden. Want in essentie gaat het om kind-acteurs tijdens een eerste, lastige job.'


Bekijk de trailer van 'Kid Nation'