Een doorgeknipte koperkabel veroorzaakte woensdagavond een technische storing op het treinverkeer tussen Jette en Ternat. Dat zegt Frédéric Petit, de woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel. Woensdagochtend werd op dezelfde spoorlijn ook al een koperkabel doorgeknipt.
‘In de Brusselse gemeente Jette stelden onze technische diensten woensdagavond vast dat er op de oude spoorlijn 50 richting Denderleeuw een koperen stroomkabel van 1.000 volt was doorgeknipt. Er werd geen koper gestolen, maar de draad is wel duidelijk met opzet door derden doorgeknipt’, zegt Petit.

Doordat het om een belangrijke stroomtoevoerkabel ging, waren de gevolgen tot in Denderleeuw voelbaar. Tussen 20.30 uur en 23.50 uur was het treinverkeer ontregeld, vooral op de lijn Jette-Ternat. De treinen op die spoorlijn liepen een vertraging op van ongeveer twintig minuten. Een aantal moest worden omgeleid. Bovendien waren alle seinlichten op rood gesprongen en waren langs de spoorlijn de slagbomen aan zeven overwegen automatisch gesloten. Hierdoor moest ook het wegverkeer ver worden omgeleid.

Het is het tweede incident op de betreffende spoorlijn op dezelfde dag. ‘Woensdagmorgen rond 5.30 uur werd in de buurt ook al een koperen kabel doorgeknipt. Ook toen werd geen koper gestolen, maar de problemen waren wel tot in de namiddag voelbaar’, aldus de Infrabel-woordvoerder.