Zowel Mieke Vogels als Bart Staes zijn kandidaat-voorzitter bij Groen! Vogels neemt Wouter De Vriendt als runnig-mate. Gisteren had Vlaams parlementslid Jef Tavernier al aangekondigd een gooi te doen naar het voorzitterschap.
In een gezamenlijke mededeling benadrukken Vogels en Staes, respectievelijk fractieleidster in het Vlaams Parlement en Europarlementslid, dat ze niet tegen elkaar kandideren. Ze willen elk hun eigen project aan de partijleden voorleggen. 'Het is goed dat de leden na een open debat op 10 november kunnen kiezen wie hun nieuwe voorzitter wordt', luidt het.

Vogels kandideert samen met Wouter De Vriendt. De dertigjarige Oostendenaar wordt haar running-mate. Op die manier wil ze een van de jongeren 'opleiden en ervaring laten opdoen'.

Vlaams Parlementslid Jef Tavernier was al sinds gisterenmiddag kandidaat, Ludo Dierickx, gewezen Agalev-parlementslid en oprichter van B-Plus, was het al langer. Het is uiteindelijk het partijcongres dat op 10 november de voorzitter aanwijst.

Maar wat als er op 10 november geen duidelijke winnaar uit de bus komt? 'Dan moeten we elkaar recht in de ogen kijken en degene met het meeste stemmen steunen', zegt Vogels.

De Groen!-politica wil alvast de omslag die de partij op 10 juni maakte - de terugkeer van de partij in het federale parlement - voortzetten. 'Ik wil de partij dynamiseren en als de leden denken dat ik daarvoor de geschikte persoon ben, dan moeten ze op mij stemmen', zegt Vogels.

De toekomstige Groen!-voorzitter wacht alvast een belangrijke uitdaging: bevestigen bij de regionale verkiezingen in 2009. Volgens Vogels moet Groen! geen schrik hebben voor een eventuele opdoffer zoals op federaal niveau in 2003. 'Elke verkiezing is natuurlijk een test. Dat is voor elke partij zo. Maar angst is een slechte raadgever. Angst is niet wervend.'