PARIJS - De Franse telecomgigant Alcatel heeft aangekondigd wereldwijd nog eens 23.000 mensen te ontslaan tegen het einde van 2003. Na de herstructurering zullen nog 60.000 mensen tewerkgesteld zijn bij Alcatel.
Bedoeling is het bedrijf opnieuw winstgevend te maken, zo staat te lezen in een communiqué. Voor de herstructurering legt de groep een provisie van 500 miljoen euro opzij. Die zal verspreid over drie kwartalen geboekt worden. De financiering ervan gebeurt door de verkoop van activa.

Vanmorgen gaf Alcatel ook een omzetwaarschuwing. De groepsomzet zal in de tweede jaarhelft 10 procent lager liggen dan in de eerste helft, vooral als gevolg van een slecht derde kwartaal. De impact van de lagere omzet zou echter geen zware gevolgen hebben voor de winst, want ook de kosten waren lager, aldus Alcatel in de mededeling.

Het aandeel werd vanmorgen op de beurs van Parijs even geschorst. Toen de handel hernam, stond het aandeel 10 procent lager. Ook donderdag had het aandeel Alcatel al 17,7 procent van zijn waarde verloren. Beleggers vreesden voor een cash-tekort.

Alcatel heeft in België drie afdelingen: Alcatel Bell, Alcatel Bell Space en Alcatel ETCA, met verschillende vestigingen in het Antwerpse, Hoboken, Gent, Geel, Charleroi en Namen. Er werken in België zo'n 4.500 mensen. Het is nog onduidelijk of en hoeveel jobs hier zullen sneuvelen.