RAMALLAH/GAZA - Israëlische militairen die na een zelfmoordaanslag in Tel Aviv het gebouwencomplex van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah zijn binnengetrokken hebben vanmorgen gebouwen naast het kantoor van de Palestijnse leider Yasser Arafat opgeblazen, hebben ooggetuigen gezegd. Palestijnse functionarissen zeiden dat een kantoor in aanbouw bestemd voor de nieuwe nationale veiligheidsdienst was vernield, net als een veiligheidskantoor dat bij eerdere beschietingen al was beschadigd. Volgens de zegslieden hebben Israëlische scherpschutters ook een Palestijnse politieagent doodgeschoten. Bij een Israëlische blikseminval in Gaza-Stad werden deze morgen twee Palestijnen doodgeschoten.
Het Israëlische leger heeft verklaard de activiteiten op de hele Westoever op te voeren en bij Arafats hoofdkwartier het gedeelte van het terrein te isoleren waar zich ongeveer twintig ,,verdachten die terrorisme in de zin hebben'' schuilhouden. De nieuwe militaire acties volgen na een Palestijnse zelfmoordaanslag in Tel Aviv waarbij donderdag vijf doden en tientallen gewonden vielen. Het was de tweede aanslag in evenveel dagen, nadat er zes weken lang geen aanslagen meer waren gepleegd. Het Israëlische kabinet, dat nog in spoedzitting bijeen was toen de Israëlische troepen Ramallah binnenvielen, legde de schuld bij Arafat, omdat deze ,,de coalitie van terreur'' heeft opgezet.

Palestijnse functionarissen zeiden dat de Verenigde Staten er bij hen op hadden aangedrongen negentien door Israël gezochte personen over te dragen en vertegenwoordigers aan te wijzen voor overleg met de Israëliërs om te proberen de zaak te deëscaleren.

Arafat ongedeerd

Het Israëlische leger zei dat zich in de loop van de nacht al twintig Palestijnen hadden overgegeven, onder wie enkelen die op de lijst van gezochten voorkwamen. Soldaten met luidsprekers riepen de overigen op zich over te geven, zei een Israëlische functionaris, waarbij de commandant van de Palestijnse veiligheidsdienst, Tawfik Tirawi, met name werd genoemd.

Arafats assistent Nabil Rdeneh zei dat de Palestijnse leider zich in zijn kantoor bevond en ongedeerd was, maar dat de situatie daarbuiten erg gevaarlijk was. Volgens Rdeneh heeft Israël het op Arafat persoonlijk begrepen. Hij vroeg om internationale interventie om de Israëlische operatie te stoppen.

Verantwoordelijkheid

Onduidelijk is welke Palestijnse organisatie verantwoordelijk is geweest voor de zelfmoordaanslag in Tel Aviv. Israëlische media zeiden claims te hebben ontvangen van zowel de Islamitische Jihad als de Hamas. De Palestijnse Autoriteit heeft de aanslag veroordeeld. Aanslagen op burgers geven Israël een reden om ,,door te gaan met doden'', stond in een verklaring. Maar de Palestijnse minister Ghassan Khatib zei dat de Israëlische premier Ariel Sharon het nieuwe geweld over zich had afgeroepen door de Palestijnse steden te bezetten en de bevolking haar bewegingsvrijheid te ontnemen. ,,Burgers betalen de prijs voor het beleid van Sharon'', zei hij.

Gaza

Bij de actie in Gaza bliezen Israëlische soldaten in een wijk waar zowel woonhuizen als bedrijven staan volgens ooggetuigen drie metaalwerkplaatsen op. Naastgelegen huizen raakten daarbij beschadigd. Artsen zeiden dat twee Palestijnen, een 25-jarige vrouw en een 35-jarige man, door kogels om het leven waren gekomen. Het leger zei dat de militairen schoten hadden gewisseld met Palestijnen. Het leger zei zeven wapenwerkplaatsen en een laboratorium voor het maken van bommen te hebben opgeblazen.

Donderdagavond raakten in de buurt van Gaza twee Israëlische militairen gewond toen Palestijnen bij hun auto een bom lieten afgaan. Palestijnen zeiden dat Israëlische militairen in antwoord daarop een Palestijnse politiepost hadden vernield en bouwland omgeploegd ten oosten van Gaza.