Kopieertaks op USB-sticks, MP3-spelers en harde schijven
Foto: rr
Vanaf 1 februari moeten consumenten voor USB-sticks, settopboxen, mp3-spelers en externe harde schijven een extra kopieertaks betalen. Door een daling van de inkomsten op de 'oude' dragers als cd's en cassettes, drong beheersmaatschappij Auvibel aan op een uitbreiding van de kopieertaks naar zowat alle digitale systemen. Dat schrijft De Morgen woensdag.

Wie van plan is om zich een iPod of externe harde schijf aan te schaffen, stelt dat beter niet uit, nu blijkt dat op zowat alle digitale informatiedragers vanaf 1 februari 2010 een nieuwe kopieertaks rust.

Die geldt nu enkel voor onder meer blanco cd's en dvd's, maar wordt uitgebreid naar usb-sticks, externe harde schijven, mp3-spelers, en smartphones.

Voor een iPod met een flashgeheugen van 64 gigabyte wordt binnenkort een kopieertaks van 3 euro aangerekend. Wie denkt aan een harde schijf van meer dan 1 terabyte, moet 9 euro extra ophoesten.

De nieuwe regeling werd goedgekeurd door de ministerraad, op voorstel van minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).