Blauwe Maan maakt overgang naar 2010 bijzonder
Foto: rr
Over de nacht van oud naar nieuw hangt dit jaar een mythisch licht: dat van de Blauwe Maan. Het is al van 1990 geleden dat we dit fenomeen tijdens oudejaar mogen meemaken.

De Blauwe Maan is het verschijnsel waarbij de maan voor een tweede keer in een maand tijd vol is. Het komt maar eens om de paar jaar voor en het is dus helemaal bijzonder wanneer het fenomeen zich tijdens oudejaar voordoet. De volgende Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling verschijnt pas in 2028, zo heeft sterrenkundige Theo Jurriëns van de Rijksuniversiteit Groningen uitgerekend. De eerstvolgende maand die een dubbele volle maan heeft is augustus 2012 en daarna juli 2015.

Er is onduidelijkheid over de oorsprong van de naam Blauwe Maan. De term komt alleszins uit het Engels, waar men spreekt van een Blue Moon. De uitdrukking 'Once in a Blue Moon' slaat op iets wat maar zelden gebeurt.

Sommige astronomen denken dat Schotse sterrenkundigen in de jaren vijftig van de vorige eeuw een tweede volle maan waarnamen die blauw was. De verkleuring zou een gevolg geweest zijn van de vervuiling van de atmosfeer door een bosbrand in Noord-Amerika.

Een andere verklaring is dat astronomen in de zestiende eeuw de tweede Maan al waarnamen en die een 'Valse Maan' ofwel 'Belewe Moon' noemden. Belewe (betrayed) Moon werd Blue Moon, Blauwe Maan. Er zijn ook tal van folkloristische verklaringen in omloop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig