Minder dan één op de drie Vlamingen (28 procent) vindt het dossier-BHV 'prioritair'. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos in opdracht van La Libre Belgique. Veertig procent van de ondervraagden vindt BHV 'secundair', 26 procent hecht er helemaal geen belang aan.

De splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde kan in het zuiden van het land minder mensen beroeren dan in Vlaanderen. Slechts 15 procent van de Walen vindt het dossier prioritair. In Brussel gaat het om 22 procent van de inwoners.

Ook wat betreft de mogelijke oplossingen voor het dossier, lopen de meningen van Vlamingen en Walen uiteen. Zo acht 36 procent van de Vlamingen het 'wenselijk' BHV te splitsen zonder voorwaarden, tegenover 3 procent van de Walen en 7 procent van de Brusselaars.

Een kwart van de Vlamingen (24 procent) wil BHV niet splitsen, terwijl 22 procent voor een onderhandelde oplossing is. Achttien procent geeft toe 'niet te weten' wat zou moeten gebeuren om het complexe dossier op te lossen.

Aan Franstalige zijde is de meerderheid van de bevolking tegen de splitsing van BHV (45 procent in Wallonië en 42 procent in Brussel) of voorstander van een onderhandelde oplossing (32 procent in Wallonië en 38 procent in Brussel).

De peiling werd begin december uitgevoerd bij 2.000 mensen. De maximale foutenmarge bedraagt 3,6 procent in Vlaanderen en Wallonië en ligt iets hoger in Brussel.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig