Belgisch-joodse organisaties in Antwerpen en in Israël bekritiseren fel de betrokkenheid van Hugo Coveliers bij een klacht van Israëlische Belgen bij de Belgische justitie tegen Hamas. De organisaties waarschuwen voor een "public relations-ramp", aldus de Israëlische krant Haaretz.

Op initiatief van een pro-Israëlische lobby heeft het kantoor van Hugo Coveliers (Vlaams Belang) bij de Belgische justitie om berechting verzocht van Hamas-leiders omdat zij bij Gaza wonende Israëlische Belgen schade zouden hebben berokkend.

"De betrokkenheid van (Coveliers) (...) is zeer dom", zei Eli Ringer, vicevoorzitter van het forum voor Joodse Organisaties in België. "Vanuit PR-oogpunt in België is het een catastrofe". Het VB "is geen beweging waarmee Israël in het Belgisch politiek discours geassocieerd wil worden. Vanuit praktisch oogpunt gezien worden initiatieven van Vlaams Belanglui niet ernstig genomen".

"Het idee (...) heeft weinig kans op slagen in België, zelfs zonder betrokkenheid" van het VB, zei David Lowy, stichter van een groepering voor Belgische immigranten, Jobi. "Hen erbij betrekken, is zoals jezelf in de voet schieten of een owngoal maken. Het Vlaams Belang erbij halen om het Israëlisch standpunt te verdedigen, maakt dit standpunt alleen maar moeilijker te verdedigen".

Namens de lobbygroep European Initiative repliceerde directeur Uri Jablonka dat de "enige band" met Coveliers is dat zijn advocaten "onze rechtszaak behartigen", "op strikt professionele basis".