Japanse regering maakt recordbegroting op
Yukio Hatoyama Foto: ap
De centrumlinkse regering in Japan heeft vrijdag een ontwerpbegroting van ruim 700 miljard euro goedgekeurd. Met het recordbudget wil premier Yukio Hatoyama meer overheidsgeld investeren in de koopkracht van de gezinnen.

De begroting is voor de periode van april 2010 tot maart 2011 en gaat uit van een economische groei van 1,4 procent. Het is het eerste budget van Hatoyama sinds hij in september aan de macht kwam. Volgens de premier illustreert de begroting de politiek van verandering die zijn regering wil doorvoeren.

‘Minder voor beton’

Hatoyama wil naar eigen zeggen het overheidsgeld ‘meer aan de mensen geven en minder in beton steken’. Tijdens de verkiezingscampagne had hij al meermaals ingehakt op het beleid van openbare werken van de vroegere conservatieve regeringen en hun nauwe banden met industriële kringen.

Door de economische crisis moest Hatoyama echter enkele electorale beloftes inslikken, zoals de afschaffing van een taks op benzine. Toch raakte zijn regering het nog eens over uitgaven van 412 miljard euro, met een sterke klemtoon op sociale maatregelen. Daarnaast gaat 160 miljard euro naar de terugbetaling van schulden en 133 miljard naar terugstortingen aan de regio's.

Schuldenberg van 180 procent

Omdat de belastingopbrengsten blijven slinken, wil de regering nieuwe obligaties uitgeven. Dat doet bij economen weer grote vragen rijzen over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Japan torst reeds een schuldenberg van 180 procent van het bruto binnenlands product, de hoogste van de geïndustrialiseerde wereld.

De begroting moet nog goedgekeurd worden in de twee kamers van het Japanse parlement.