Het geruchtmakende rapport over decennialang kindermisbruik binnen de Ierse katholieke kerk heeft vrijdag opnieuw twee bisschoppen tot ontslag bewogen.

In een mededeling kondigden de hulpbisschoppen Eamonn Walsh en Raymond Field van het aartsbisdom Dublin vrijdag aan dat ze paus Benedictus XVI hun ontslag hebben aangeboden. Ze excuseren zich ook bij de slachtoffers van het seksueel misbruik.

‘Op een moment dat wij Kerstmis vieren, hopen wij dat onze daad kan helpen om vrede en verzoening met Jezus Christus te brengen voor de slachtoffers/overlevenden van deze seksuele misdaden’, zo staat in de mededeling.
Slachtofferorganisaties hadden in een reactie op het rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van rechter Yvonne Murphy aangedrongen op het ontslag. Murphy concludeerde dat de leiding van de Ierse kerk seksueel misbruik van kinderen door priesters decennialang in de doofpot stopte.

Sinds de publicatie van het rapport boden eerder al twee andere religieuze gezagsdragers in Ierland vrijwillig hun ontslag aan.