Paus Benedictus XVI heeft vanmiddag zijn traditionele kerstwensen en zijn zege over de stad Rome en de wereld gegeven. De paus deed dat in meer dan zestig talen, waaronder het Nederlands. Over de aanval tijdens de middernachtmis heeft hij niets gezegd.

Vanop het balkon van de Sint Pietersbasiliek zegende de kerkvorst de vele duizenden gelovigen die op het grote plein stonden. De paus vroeg in zijn toespraak om migranten op te vangen die hun thuis moeten verlaten omdat ze niets te eten hebben, omdat ze gediscrimineerd worden of door milieuverontreiniging. Hij sprak zijn solidariteit uit voor slachtoffers van geweld, natuurrampen en armoede.

De kerkvader noemde ook enkele conflicthaarden onder meer in Iran, Sri Lanka, de Filippijnen en andere Aziatische landen, de Democratische Republiek Congo en Madagascar. Hij richtte zich ook tot alle Europeanen en Amerikanen en vroeg hen ‘om egoïsme en gevoelloosheid achterwege te laten’.

De traditionele zegen ‘Urbi et Orbi’, voor de stad Rome en de wereld, werd rechtstreeks uitgezonden in een tiental landen. Hij sprak zijn kerstwensen uit in 65 talen, ook in het Nederlands.

 Aanval tijdens middernachtmis

Donderdagavond bij het binnentreden van de Sint-Pietersbasiliek in Rome is de Paus door een vrouw tegen de grond werd geduwd. De kerkvader verloor het evenwicht en viel, maar kon zijn weg voortzetten naar het altaar voor de middernachtmis. Kardinaal Ecthegaray is ook gevallen en werd later naar het ziekenhuis gebracht met een gebroken dijbeen.

Volgens de woordvoerder stelt de paus het goed. ‘U zal merken dat hij er goed aan toe is’, aldus woordvoerder Ciro Benedettini. ‘Die duw van gisteren was niet het einde van de wereld.’ De Paus heeft het programma van  kerstdag dan ook niet aangepast .

De vrouw werd opgepakt en ondervraagd door de veiligheidsmensen van het Vaticaan. Volgens Sky News heeft ze de Italiaans-Zwitserse nationaliteit en is ze 25 jaar oud. Volgens een andere woordvoerder van het Vaticaan werd de vrouw vrijdagochtend opgenomen in het ziekenhuis.