Afscheidnemend kardinaal Godfried Danneels heeft in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’ ontkend dat hij ‘een puinhoop’ achterlaat. ‘Ik zie geen puinhoop, ik zie wel veel hindernissen en moeilijkheden’, zo reageerde hij vrijdagochtend op de kritiek uit conservatieve Italiaanse kringen.

Danneels is de voorbije dagen in enkele conservatieve Italiaanse media onder meer verantwoordelijk gesteld voor het afnemende kerkbezoek in België.

‘Dat is beschadiging. Het is niet juist. Ik draag voor een stuk verantwoordelijkheid, maar dit gaat over een veel groter gegeven dan ik kan beheersen’, verwees de kardinaal naar de socioculturele ontwikkelingen in België.
Danneels relativeert naar eigen zeggen ‘zowel de goede als de kwade dingen’ die over hem gezegd worden. Hij gelooft niet dat de kritiek op zijn persoon deel uitmaakt van een lobbycampagne voor een meer als conservatief te boek staande opvolger. ‘Het is niet omdat er wat op een weblog in Rome staat, dat dit ook in het notaboekje van de paus staat’, zei hij.

Danneels verwacht omstreeks ‘midden januari’ nieuws uit Rome over zijn pensioen. In het weekeinde van 8, 9 en 10 januari wil hij afscheid nemen in Mechelen, Nijvel en Brussel.