Theoloog Edward Schillebeeckx overleden
Foto: pn
In zijn woonplaats Nijmegen is de Belgische theoloog Edward Schillebeeckx op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Dat meldt een woordvoerder van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Schillebeeckx werd op 12 november 1914 in Antwerpen geboren en was adviseur van de Nederlandse bisschoppen tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in Rome (1962-1965), waar werd besloten tot modernisering van de Katholieke Kerk.

Brief

Tijdens het tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) was Schillebeeckx adviseur van de Nederlandse bisschoppen. In 1960 schreef hij in naam van de bisschoppen een herderlijke brief om mensen te informeren over het concilie.

Deze brief werd internationaal bekend door de wijze waarop Schillebeeckx de relatie tussen gelovigen en kerkelijke hiërarchie beschrijft: bisschoppen en paus hebben in zijn ogen als taak het leven van gelovigen tot uitdrukking te brengen, en niet andersom.

Door zijn progressieve opvattingen raakte hij later steeds verder van de kerkelijke leiding in Nederland en in Rome verwijderd. De onderzoeken die het Vaticaan wegens zijn vermeende ketterse opvattingen tegen hem instelde, leverden hem geen veroordeling op.

Prijs

In 1982 werd hij onderscheiden met de Erasmusprijs voor zijn theologische werk. De laatste jaren trok hij zich, vooral vanwege zijn broze gezondheid, meer en meer uit de openbaarheid terug. De theologie van Schillebeeckx wordt altijd nog bestudeerd, met name in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, aldus de Radboud Universiteit, waarvan hij een icoon is.