Commotie over ’Vlaamse’ landkaart op uitnodiging Flanders House
Foto: red
In Franstalig België is commotie ontstaan over een kleine landkaart op de uitnodiging voor een Vlaams-Nederlandse cocktailavond van het Flanders House in New York. Op de plaats waar Wallonië hoort te liggen staat 'France', terwijl Brussel ter hoogte van Antwerpen getekend werd.

Zowel Toerisme Vlaanderen als Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) benadrukken dat het om een materiële fout gaat, waar verder niets achter gezocht moet worden. 'De uitnodiging en de bijhorende website zijn op een paar dagen in mekaar gebokst', klinkt het bij Toerisme Vlaanderen. 'Door de tijdsdruk zijn daar een paar jammerlijke operationele foutjes in geslopen.'

De uitnodiging weer intrekken is evenwel onmogelijk, omdat het evenement intussen voorbij is.
Eerder op de dag reageerde Brussels minister Christos Doulkeridis, die in de Cocof bevoegd is voor toerisme, verontwaardigd op het voorval. 'Ik vind dit zeer shockerend, maar het is vooral spijtig voor Vlaanderen. Het merk Brussel is bekender dan Vlaanderen en Wallonië. We zouden Brussel dan ook eerder moeten zien als toegangspoort tot de twee grote gewesten in ons land', verklaarde hij.

Doukeridis gaat nu aan de vertegenwoordiger van Toerisme Wallonië-Brussel in de VS vragen om het Flanders House een Belgische kaart, één van Europa en een boek met de geschiedenis van België te bezorgen.