Mexico-Stad voert homohuwelijk in
Foto: ap
Mexico-Stad is de eerste plaats in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. De gemeenteraad heeft besloten huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Homostellen kunnen hierdoor ook kinderen adopteren.

Parlementariërs van Mexico-Stad hebben maandag met 39 tegen 20 stemmen het wetsvoorstel goedgekeurd. De wet roept op tot een verandering van de definitie van het huwelijk in het gemeentelijk wetboek. Nu is het huwelijk nog gedefinieerd als een verbond tussen man en vrouw. De nieuwe definitie zal luiden ‘het vrije verbond tussen twee mensen’. De burgemeester van de stad, Marcelo Ebrard, zal de regeling naar alle verwachtingen snel omzetten in een wettekst.

Primeur

Het gaat om een primeur voor Latijns-Amerika. In enkele steden in Argentinië, Colombia en Ecuador mogen holebi's een samenlevingscontract afsluiten. In Uruguay mag dat in het hele land. Het homohuwelijk zelf is alleen toegestaan in zeven landen, waaronder België, en in sommige staten van de Verenigde Staten.

De linkse Partij van de Democratische Revolutie (PRD) bestuurt de stad. Eerder werd al abortus gelegaliseerd en samenlevingscontracten voor homokoppels ingevoerd. De katholieke Kerk en enkele conservatieve groeperingen hebben fel geprotesteerd tegen de invoering van het homohuwelijk.

De conservatieve Nationale Actiepartij van president Felipe Calderon heeft aangekondigd de homohuwelijkswet voor de rechter te zullen aanvechten.