Mochten er nu verkiezingen plaatsvinden, zou de N-VA zowel SP.A als Open VLD voorbijfietsen en na CD&V en Vlaams Belang de derde partij in Vlaanderen worden. N-VA-voorzitter Bart De Wever zou samen met Vlaams minister-president Kris Peeters ook uitgroeien tot de populairste politicus. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique.

Onderzoeksbureau Ipsos Belgium ondervroeg voor de online enquête tussen 3 en 14 december 2.000 Belgen van 18 jaar en ouder. De foutenmarge bedraagt 3,6 procent.

Opvallendste vaststelling is dat de N-VA haar opmars voortzet. De Nieuw-Vlaamse Alliantie tikt af op 15 procent, een stijging met 1,9 procent ten opzichte van de verkiezingen van juni en steekt zo Open VLD en SP.A voorbij. Bart De Wever en co moeten alleen nog CD&V en Vlaams Belang voor laten gaan.

CD&V (-0,7 procent) blijft met 22,2 procent veruit de grootste Vlaamse partij. Ondanks het openlijke intern geruzie maakt ook Vlaams Belang een sprong voorwaarts (+1,8 procent). De Vlaamse nationalisten zijn met 17,1 procent weer afgetekend de tweede partij in Vlaanderen.
Open Vld blijft terrein verliezen (-1 procent) en zakt weg tot 14 procent. SP.A doet met 13,9 procent (-1,4) nog slechter. Groen! en LDD halen elk 7,2 procent.

De nieuwe partij van advocaat Mischaël Modrikamen haalt in Wallonië en Brussel al meteen 3,1 en 3,5 procent. In Wallonië moeten vooral MR en CDH daarvoor betalen. De PS blijft daar de autoritaire leider.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in