Het Spaanse parlement heeft donderdag de controversiële wetgeving over de versoepeling van abortus goedgekeurd. De nog steeds machtige katholieke Kerk in Spanje reageerde met veel tegenkanting op het wetsvoorstel.

De wet, die goedgekeurd werd met 184 stemmen tegen 158 en één onthouding, moet nog worden gestemd in de Senaat. Jaarlijks worden ruim 100.000 abortussen uitgevoerd in Spanje, bijna altijd vanwege de psychische gezondheid van de moeder.

De nieuwe wet zal het mogelijk maken abortus te plegen gedurende de eerste veertien weken van de zwangerschap. Het meest controversiële deel van het wetsvoorstel laat meisjes vanaf 16 jaar toe hun zwangerschap zonder dat hun ouders op de hoogte zijn, te beëindigen. Dat deel werd echter afgezwakt: meisjes hoeven hun ouders alleen in extreme gevallen niet te informeren, bijvoorbeeld bij het risico op huiselijk geweld.

Abortustegenstanders demonstreerden aan het parlement. Santiago Cervera van de conservatieve Partido Popular beschuldigde de socialistische regering ervan het dossier te gebruiken om de aandacht van de economische crisis in Spanje af te leiden.