10 kerstfilms die u moet gezien hebben
Foto: rr
Voor één Belg op de twee hoeft televisie tijdens de kerstdagen helemaal niet, zo blijkt uit enquêtes. Maar als we dan toch kijken, willen we net als de rest van Europa vooral films zien. Tien kerstfilms die u absoluut een keer moet gezien hebben.

1. The Nightmare Before Christmas

The nightmare before Christmas is een meesterlijk geanimeerde poppenfilm van Henry Selick naar een gedicht van Tim Burton, over een welmenend skelet dat Kerstmis in het honderd stuurt. De film wordt bevolkt door bizarre creaturen als dokter Finkelstein, een burgemeester met twee gezichten en de booswichten Am, Stram en Gram. Op de muziek van Danny Elfman voeren ze met z'n allen een denderend en origineel ballet op. Op technisch vlak is The nightmare before Christmas een huzarenstukje, want de animatie werd op ambachtelijke wijze aangepakt. Elk beeld werd afzonderlijk opgenomen en in 75 minuten worden niet minder dan 74 personages opgevoerd.

  

2. Miracle on 34th Street

Verrukkelijke fantasiekomedie waarin ,,Kris Kringle'' (Edmund Gwenn) een ongelovig kind ontmoet en met hem op pad gaat om te bewijzen dat hij echt de Kerstman is. Goed voor drie oscars.

  

3. Home alone

Zijn hoofdrol in Home alone (1990) maakte Macalauy Culkin niet alleen wereldberoemd, maar op dat moment ook het best betaalde kindsterretje ooit. Veel mensen hebben de film al meer dan tien keer gezien. Hij vertelt het verhaal van een jongetje dat wordt vergeten wanneer zijn familie op sneeuwvakantie vertrekt. De film kreeg 3 sequels.

  

4. A Christmas carol

Het kerstverhaal van Charles Dickens is al zeker vijftentwintig keer bewerkt. Het is dan ook een onverslijtbare klassieker. Maar zelfs die kunnen niet in alle richtingen gekneed worden, zo blijkt. De versie van Robert Zemeckis maakt gebruik van de motion capture-techniek, waarbij acteurs worden gefilmd en die opnamen met de computer worden bewerkt.

  

5. Merry Christmas Mr. Lawrence

De soundtrack van Ryuichi Sakamoto is beroemder dan de film, maar Merry Christmas Mr. Lawrence is toch het opsnorren waard. Al is het maar omdat popsterren David Bowie en Sakamoto een zwaar beladen kus uitwisselen: de een als Britse krijgsgevangene op Java tijdens WOII, de ander als zijn Japanse kamphoofd. Een oorlogsfilm van Nagisa Oshima over cultuurverschillen en -'tis kerst voor iets- wederzijds begrip.

  

6. Bad Santa

Bad Santa koppelt de meest inventieve verwensingen aan een subversief verhaal van een drinkende en stelende kerstman die het geluk heeft het pad te kruisen van Santa-fetisjiste Lauren Graham. Zeer geestig.

  

7. The meaning of life

Niet elke sketch is even sterk in de laatste Monty Pythonfilm, maar The meaning of life heeft wel de beste musicalnummers. Denk aan Every sperm is sacred en vooral ook aan Christmas in heaven, het shownummer waarin Graham Chapman voor een muurtje van kerstdanseressen met plastic borsten de draak steekt met het beest dat kerstcommercie heet.

  

8. A Christmas story

Als u niet geregeld in de VS of Suriname komt, heeft u wellicht nooit A Christmas story gezien. Toch eens kijken want dit heerlijk nostalgische, onbevangen komedietje inspireerde de latere tv-serie The wonder years. Ralphie (9) wil een luchtdrukgeweer voor kerst, maar zelfs de Kerstman himself waarschuwt dat zo'n ding veel te gevaarlijk is. Onvergetelijk: de aan een lantaarnpaal vastgevroren tong en het Chinese kerstdiner waar de kelners van ra ra ra zingen

  

9. Kiss kiss bang bang

Michelle Monaghan in een kerstpakje: dat op zich is al reden genoeg om Kiss kiss bang bang nog eens op te diepen. Alle Hollywoodclichés krijgen een eigenzinnige draai in deze onderschatte, slimme, bij momenten hilarische detectiveparodie met Robert Downey Jr.

  

10. The Muppet Christmas Carol

De Muppets-versie van Dickens' kerstklassieker