Eerste gezuiverde afvalwater stroomt weer in de Zenne
Foto: belga
Rond 18 uur stroomt een deeltje van het Brusselse afvalwater weer gezuiverd in de Zenne. Aquiris, die het waterzuiveringsstation Brussel-Noord uitbaat, heeft twintig procent van de capaciteit weer opengesteld.

Morgen in de loop van de namiddag zou een volgende zestig procent weer opengesteld kunnen worden. Dan zal de hele rechteroever, dat het afvalwater van Brussel-stad opvangt, weer actief zijn.

Voor de linkeroever zoekt het bedrijf nog oplossingen. Aquiris benadrukt wel dat het een tijdelijke oplossing is. In de installaties stroomt te veel zand uit de Brusselse riolen. Tussen het Brussels Gewest en Aquiris is een aanslepend juridisch conflict bezig over de verantwoordelijkheid daarvoor.

Al anderhalf jaar lang vraagt Aquiris van het gewest een extra steun van veertig miljoen euro. Dat is volgens de uitbater nodig om de onverwacht grote hoeveelheden zand op te vangen. De bevoegde Brusselse minister, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), weigert al even lang om dat bedrag toe te schieten. Zij vindt het overtollige zand een verantwoordelijkheid van de uitbater.

Het bedrijf blijft er ondertussen bij dat het station onmogelijk verder kon werken. "Er is zoveel puin en bouwafval opgestapeld in de drie hoofdleidingen dat de veiligheidssluizen en -kamers niet meer functioneren. Dat afval zal eerst opgeruimd moeten worden. Vervolgens zullen we alles in het werk moeten stellen om te beletten dat er bijkomend afval in de hoofdleidingen terecht komt", zegt Charles Lénès, de gedelegeerd bestuurder van Aquiris

Tegen Aquiris hebben intussen zowel het Vlaams als Brussels Gewest een kort geding aangespannen voor de vervuiling van de Zenne.