Verschillende EU-landen stemden tegen Michel
Vijf landen van de Europese Unie zagen liever een Zwitser voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties worden dan hun eigen voormalige Europese commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel.

‘Er is nog veel werk nodig vooraleer Europa als één blok werkt, reageert Michel enigszins ontgoocheld in De Ochtend op Radio 1.

Met veertien stemmen tegenover vijftien moest Michel het afleggen tegen de internationaal veel minder bekende Joseph Deiss. ‘We wisten dat het niet gemakkelijk zou worden, maar het is hard dat ik het op één stem na niet gehaald heb en het is nog harder als je nagaat dat ten minste vijf landen van de Europese Unie voor de Zwitserse kandidaat hebben gestemd. Het is toch wat ontgoochelend dat de Europese reflex niet heeft gespeeld’, zei Michel.

Waarom die Europese landen niet voor hem hebben gestemd, weet Michel niet. 'Italië en Oostenrijk hebben zeker redenen om mij niet zo graag te zien, maar Finland en Duitsland begrijp ik niet. En Groot-Brittannië, ja dat is een gewoonte geworden waarschijnlijk. Het is jammer dat voor zulke verantwoordelijkheden de Europese eenheid niet speelt.’

Michel zal ook niet proberen te achterhalen waarom ze tegen hem hebben gestemd. ‘Dat heeft geen zin, de beslissing is genomen. Helaas is er nog veel werk nodig om Europa als één geheel te laten werken’, herhaalt hij nog eens.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in