Woestijnvis laat Kabouter Wesley van YouTube halen
Foto: rr

Het productiehuis Woestijnvis heeft de Belgische antipiraterijvereniging BAF gevraagd om alle Youtube-filmpjes van het populaire cartoonfiguurtje Kabouter Wesley van Youtube te laten verwijderen. Dat schrijft De Morgen vandaag.
 

Kabouter Wesley is een creatie van Neveneffecten-lid Jonas Geirnaert. Het figuurtje maakte zijn debuut vorig jaar als stripfiguur in Humo. Tijdens Humo's Pop Poll dook het figuurtje voor de eerste keer op in een animatiefilmpje. Sinds begin september heeft de norse kabouter een wekelijkse rubriek in het Woestijnvis-programma Man Bijt Hond.

Een fan van Man Bijt Hond gooide de Man Bijt Hond-filmpjes van Kabouter Wesley onmiddellijk na de uitzending op Youtube. Fans die het programma gemist hadden, konden op die manier de avonturen van de kabouter Wesley. Enkele filmpjes werden zelfs honderdduizenden keren bekeken. 

Het succes op Youtube zorgde ervoor dat ook onze noorderburen Kabouter Wesley ontdekten. Tekenaar Jonas Geirnaert kreeg een uitnodiging voor de populaire talkshow De wereld draait door. Dat programma knoopte nadien zelfs gesprekken met Woestijnvis aan over een samenwerking.  

Die gesprekken hebben er voor gezorgd dat de filmpjes nu van Youtube verdwijnen. Woestijnvis contacteerde de Belgian Anti-Piracy Federation (BAF) en die schreef op zijn beurt de eigenaar van het Youtube-kanaal aan met de vraag om de filmpjes offline te halen. Zaterdag liet de eigenaar van het Youtube-kanaal weten dat hij de filmpjes van Kabouter Wesley niet langer kan aanbieden.

Volgens Olivier Goris, de programmadirecteur van Woestijnvis, zijn er twee redenen waarom de filmpjes offline werden gehaald. ,,Ten eerste omdat we een afspraak hebben met Humo en met Eén dat zij die filmpjes op hun website mogen zetten. Daarnaast is er ook de Nederlandse interesse om de filmpjes over te nemen. De wereld draait door heeft niet gevraagd om actie te ondernemen, maar we merkten toch dat ze het niet leuk vonden", aldus Goris in De Morgen. 

Jonas Geirnaert zelf heeft een dubbel gevoel bij de actie van Woestijnvis. In De Morgen zegt hij het helemaal niet erg te vinden dat mensen via Youtube kennis maakten met Kabouter Wesley, maar hij heeft ook begrip voor de vraag van Woestijnvis. ,,Waarom zou De wereld draait door de cartoon nog tonen als vele kijkers die voordien al op internet gezien hebben?"

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig