"Nu het communautaire geëvacueerd is, vormen de sociaaleconomische dossiers de corebusiness van de regering-Leterme. Maar als Open Vld en CD&V deze week hun bocht niet pakken en het activeringsplan van minister van Werk Milquet alsnog bijsturen, dreigt de complete chaos." Dat zegt SP.A-Kamerlid Hans Bonte zondag.

Bonte reageert daarmee op het voornemen van de Vlaamse regering om woensdag, in het Overlegcomité, een belangenconflict in te roepen tegen de plannen van Milquet als ze niet aan het Vlaamse compromisvoorstel tegemoetkomt. Zondag liet ook Open VLD verstaan met het belangenconflict in te stemmen als er geen oplossing komt.

"Ik val hier van de ene verbazing in de andere", zegt Bonte, die daarmee het standpunt van zijn partij vertolkt. "De SP.A heeft de voorbije twee weken bij Open VLD en CD&V bepleit om de plannen van Milquet bij te sturen, maar ze hadden daar geen oren naar. Maar nu gaat het blijkbaar wel erg snel. (Minister-president Kris) Peeters zegt dat die plannen 'haaks' staan op de Vlaamse sociaaleconomische prioriteiten, en nu is ook Alexander De Croo voor het belangenconflict."

Deze week moet in de Kamer worden gestemd over het wetsontwerp van Milquet, "maar ik hoop dat Open VLD en CD&V alsnog hun bocht pakken en haar plan bijsturen", zegt Bonte. "Een belangenconflict schort de activeringsmaatregelen namelijk op en dan wordt er helemaal geen antwoord geboden op de sociaaleconomische uitdagingen. En dat is onaanvaardbaar."