Vlaamse regering dreigt met belangenconflict tegen Milquet
bdw
Foto: © Bart Dewaele

De Vlaamse regering plant volgende woensdag op het Overlegcomité een belangenconflict tegen de activeringsmaatregelen van federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH). 'Die plannen zijn nadelig voor de Vlaamse arbeidsmarkt', meent de Vlaamse regering. Als Milquet tegen woensdag niet tegemoet komt aan de Vlaamse voorstellen, dan haalt Vlaanderen het wapen van het belangenconflict opnieuw boven.

Federaal minister Milquet stelt voor om de werkgever die een werkloze jongere (-26) aanwerft voor minstens twee jaar een activeringspremie (1.000 euro) te geven. De jongere moet minstens zes maanden werkzoekend zijn.

Vlaanderen wil echter een onderscheid maken tussen jongeren met of zonder een diploma secundair onderwijs. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NV-A): ‘Jongeren met een secundair diploma vinden meestal binnen het jaar een job. Wij stellen daarom voor om de premie van 1.000 euro voor jongeren met een diploma secundair onderwijs pas te laten ingaan als ze twaalf in plaats van zes maanden werkzoekend zijn.’

Daarnaast stelt Vlaanderen ook voor om ook een premie te voorzien voor iedereen die tussen een en twee jaar werkloos is. Die ingreep moet verhelpen dat die groep in de structurele werkloosheid belandt.
 
Als Milquet tegen woensdag geen positief antwoord geeft op de Vlaamse voorstellen, dient Vlaanderen een belangenconflict in. Mogelijk volgt nadien ook nog een ander belangenconflict van het Vlaams parlement tegen de plannen van Milquet om de doelgroepmaatregelen af te schappen.

Er zijn ook plannen voor een procedure bij het Grondwettelijk Hof tegen de oprichting van een federaal vormingsfonds. Milquet wil dat fonds voor vorming en opleiding oprichten in de schoot van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Opleiding en vorming zijn bij uitstek gewestelijke bevoegdheden, luidt de Vlaamse kritiek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in