De Europese Unie heeft vrijdag opnieuw bevestigd dat ze bereid is nieuwe VN-sancties tegen Iran te steunen indien het land zou weigeren om met de internationale gemeenschap samen te werken rond zijn nucleair programma. Dat blijkt uit een ontwerp van slotverklaring voor de Europese top, die momenteel in Brussel plaatsvindt.

‘De EU zal acties van de VN-Veiligheidsraad steunen indien Iran doorgaat met zich te verzetten tegen samenwerking met de internationale gemeenschap als het gaat om zijn nucleair programma’, zo staat te lezen in de ontwerptekst.
Donderdag benadrukten Franse, Britse en Amerikaanse vertegenwoordigers bij de VN de toenemende druk op Iran. Ze dreigen met nieuwe sancties van de Veiligheidsraad begin 2010, indien het land de internationale verplichtingen met de voeten blijft treden.

Momenteel bestaan er al vier VN-resoluties gericht tegen het nucleaire programma van Iran, waarvan er drie ook sancties bevatten. Het land weigert te stoppen met de verrijking van uranium. De grootmachten geloven niet dat die verrijking enkel dient voor civiele doeleinden, zoals Teheran blijft volhouden.