Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht
Foto: © oosterscheldekering detail2.jpg
De zeespiegel kan nog deze eeuw met 1,9 meter stijgen. Dat is veel sneller dan verwacht. Dat schrijven Stefan Rahmstorf van het Potsdam Instituut voor Onderzoek naar Klimaatimpact en Martin Vermeer van de Technische Universiteit van Helsinki in het vakblad Proceedings van de Amerikaanse academie voor wetenschappen.

Een dergelijke stijging van de zeespiegel zou een echte bedreiging vormen voor een hele rist kuststeden en kleine eilanden.

"Als we de snelle stijging van de zeespiegel willen tegenhouden, moeten we de opwarming van de aarde zo snel mogelijk stoppen", aldus Rahmstorf. De snelheid waarmee de zeespiegel stijgt, wordt sterk beïnvloed door de gemiddelde temperatuur.

Volgens de studie zou het niveau van de zeespiegel in het jaar 2100 tussen 75 en 190 centimeter hoger staan dan nu. De wetenschappers bestudeerden daarvoor de zeespiegelniveaus en temperaturen van de afgelopen 130 jaar. "Sinds 1990 is de zeespiegel jaarlijks met 3,4 millimeter gestegen, dubbel zo snel als gemiddeld in de twintigste eeuw", zo zegt Rahmstorf.

"Aan dat tempo zou de stijging in 2100 34 centimeter bedragen, maar de gegevens zijn duidelijk: hoe warmer het wordt, hoe sneller het zeeniveau stijgt".

Volgens de studie zou een stijging van de gemiddelde temperatuur met twee graden als gevolg van het broeikaseffect, een stijging van de zeespiegel met een meter tot gevolg hebben in het jaar 2100. In het slechtste scenario -met een temperatuurstijging van vier graden- kan de zeespiegel in 2100 1,9 meter hoger staan dan nu.