De 49-jarige Schotse kunstenaar Richard Wright is de winnaar van de Turner prize 2009, de meest prestigieuze kunstprijs in het Verenigd Koninkrijk. De Turner Prize wordt jaarlijks toegekend aan een nog levende kunstenaar, jonger dan 50 jaar, voor een "buitengewone tentoonstelling" in het voorafgaande jaar.

Wright was, aldus de BBC, niet de favoriet van het kwartet genomineerden: dat was Roger Hiorns, wiens werk onder andere een stalen frame gevuld met koeienhersenen omvat.

De Turner-jury heeft de gewoonte vooral bizarre Young British Artists-kunstenaars (Damien Hirst, Tracey Emin, Gilbert and George ...) te bekronen, maar is althans dit jaar van de traditie afgeweken. Wright werd bekroond voor zijn muurschildering in bladergoud, gemaakt volgens de traagzame technieken van de Oude meesters. De jury bestempelde het fresco als van een "diepe originaliteit en schoonheid". In het begin van zijn carrière een figuratief schilder.

Wrights werk valt door zijn wezensaard per definitie buiten de kunstmarkt: muurschilderingen kunnen nu eenmaal niet worden vervoerd of verkocht worden, en zijn van nature "tijdelijk" van karakter.